Hoe kies je een Router

Routers zijn een cruciaal onderdeel van een thuisnetwerk, maar het kiezen van een nieuwe router kan een ontmoedigende taak zijn. Er zijn duizenden merken en modellen om uit te kiezen. Bij https://dewifispecialist.nl/ kunnen we u adviseren over de beste router.

Om uw zoektocht te helpen beperken, delen we onze tips over waar u op moet letten voordat u uw eigen router koopt. Te beginnen met compatibiliteit en ervoor zorgen dat de router uw internetsnelheden ondersteunt, dit zijn de specificaties die we overwogen bij het maken van routeraanbevelingen, plus een paar extra’s die uw online ervaring kunnen verbeteren.

Dus laten we erin duiken en wat nieuwe apparatuur vinden om u te helpen die apparatuurhuur terug te krijgen in uw zak.

Gids voor het kiezen van een router:

Overweeg hoeveel u wilt uitgeven aan een router

Controleer de compatibiliteit met de ISP

Controleer de ondersteuning voor snelheid

Kijk naar het draadloze protocol

Gebruik mesh Wi-Fi of extenders

Vergeet optionele functies niet

Overwegingen bij het kiezen van een router

1. Overweeg hoeveel u wilt uitgeven aan een router

Routers kunnen variëren in prijs, helemaal van minder dan $100 tot $300 of meer. Hoeveel u moet uitgeven aan een router hangt voornamelijk af van uw budget.

Maar ook wilt u ervoor zorgen dat u de functies krijgt die u nodig hebt om uw internetdiensten optimaal te kunnen gebruiken.

U zult waarschijnlijk meer geld uitgeven aan een router die snellere snelheden ondersteunt en functies heeft zoals MU-MIMO en beamforming. Niet te vergeten dat tri-band routers en die ondersteuning bieden voor telefoondiensten ook meer kosten.

Wat zijn MU-MIMO en beamforming?

Beide functies kunnen uw routerprestaties verbeteren, en hier is hoe:

MU-MIMO staat voor Multi-User, Multiple-Input, Multiple Output. Het betekent in feite dat uw router tegelijkertijd met meerdere apparaten kan communiceren.

Beamforming stelt uw router in staat om een signaal rechtstreeks naar apparaten te richten die een internetverbinding nodig hebben. Het verbetert de efficiëntie en creëert sterkere signalen.

Dus, bij het overwegen van welke prijs u wilt betalen voor een router, overweeg ook welke functies u nodig heeft.

2. Controleer of uw nieuwe router compatibel is met uw ISP

Bijna elke router zou compatibel moeten zijn met elke internetprovider (ISP), maar het is toch een goed idee om te controleren. Vooral als u een modem-router combinatie overweegt.

Modems gebruiken technologie gebaseerd op het type verbinding dat uw internetprovider gebruikt, en als u bijvoorbeeld een kabelmodem gebruikt met DSL-internet, nou. Uw internet werkt gewoon niet. Dus het controleren van de compatibiliteit is cruciaal.

De meeste ISP’s publiceren lijsten van modems en routers die compatibel zijn met hun service of gidsen over waar u op moet letten. Hier kunt u lijsten vinden van compatibele apparatuur voor enkele van de topinternetproviders in de VS:

Comcast Xfinity

Cox

XTREAM powered by Mediacom (PDF)

Astound Broadband, Powered by RCN

Sparklight (formerly Cable One)

Spectrum

3. Zorg ervoor dat uw router de internetsnelheid ondersteunt waarvoor u betaalt

U wilt een router die meer snelheid biedt dan wat er wordt geadverteerd met uw internetplan. De juiste router geeft u de beste kans om de snelste Wi-Fi-snelheden te krijgen, zelfs wanneer u meerdere apparaten en mensen tegelijkertijd aansluit. En het zorgt ervoor dat de snelheid die u betaalt niet verloren gaat.

Maar houd er rekening mee dat de meeste routers reclame maken voor een combinatie van de snelheden op de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties. De meeste apparaten gebruiken niet beide Wi-Fi-frequenties tegelijk, dus deze gecombineerde snelheid is een beetje misleidend. Kijk dus naar de maximale snelheid die wordt ondersteund door de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties van uw router.

En onthoud, draadloze snelheden zijn vatbaar voor vertraging omdat ze door de lucht moeten reizen – of erger nog, door vaste objecten zoals muren, vloeren en meubels. Dus als u de maximale snelheden nodig heeft die u van uw router kunt krijgen voor uw CS:GO-gaming sessie, sluit dan uw router aan met een Ethernetkabel.

4. Zoek naar een nieuwer draadloos protocol

U ziet de nummers 802.11 plus een letter of combinatie van letters bij het bekijken van routers. Dit wordt het draadloze protocol of Wi-Fi-standaard genoemd, en het vertelt u hoe goed de doorvoer en het bereik van de router zijn.

Maar u hoeft niet technisch te worden om deze Wi-Fi-standaarden te begrijpen. Zoek gewoon naar een router die een van de nieuwste draadloze protocollen ondersteunt:

11ax (Wi-Fi 6): De nieuwste standaard wordt verwacht snelheden tot 10 Gbps te leveren, maar veel apparaten en internetverbindingen ondersteunen deze snelheden niet. Dus u hoeft mogelijk nog niet te upgraden naar Wi-Fi 6.

11ac (Wi-Fi 5): U zult waarschijnlijk deze standaard zien op de meeste routers, en het is perfect in staat om u verbonden te houden omdat het snelheden tot 3,5 Gbps ondersteunt.

11n (Wi-Fi 4): Deze standaard was de eerste die u toestond beide de 2,4 GHz- of 5 GHz-frequenties te gebruiken, en het ondersteunt snelheden tot 600 Mbps.

5. Gebruik mesh Wi-Fi of extenders om Wi-Fi door uw huis te verspreiden

Deze tip spreekt bijna voor zich: u heeft een router nodig met een bereik dat heel of het grootste deel van uw huis bestrijkt.

Alle routers zouden u een idee moeten geven van het aantal vierkante meters dat ze kunnen bestrijken, hoewel sommige specifieker zijn dan andere. We raden bijvoorbeeld de TP-Link Archer A20 en xFi Pods aan, maar beide geven een geschat bereik op basis van het aantal slaapkamers in uw huis.

Maar maak u geen zorgen. Als u uw router installeert en deze geen Wi-Fi-signaal naar de verste hoeken van uw huis stuurt, kunt u een Wi-Fi-extender of mesh Wi-Fi-systeem aanschaffen om het bereik van uw Wi-Fi-signaal te versterken.

6. Vergeet optionele functies niet

Routermerken brengen voortdurend nieuwe technologie uit, en enkele van de recentere upgrades kunnen een positieve invloed hebben op uw online ervaring. Hier zijn een paar functies waar u naar zou kunnen kijken bij het winkelen voor uw nieuwe router:

Quality of Service (QoS): QoS stelt u in staat om uw router te vertellen welke apparaten en internetverbindingen prioriteit moeten krijgen boven andere. Dus, als u een gamer bent en ervoor moet zorgen dat uw internetverbinding stabiel blijft, zelfs als uw partner of kinderen Netflix aanzetten, kunt u uw router vertellen om de internetverbinding van uw Xbox prioriteit te geven boven uw slimme tv.

Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output (MU-MIMO): Met MU-MIMO kan uw router meerdere bedrade en draadloze verbindingen efficiënter ondersteunen. Zonder MU-MIMO kan uw router bandbreedte naar slechts één apparaat tegelijk sturen, zelfs als ze allebei tegelijk zijn verbonden. Maar MU-MIMO verdeelt uw bandbreedte en ondersteunt al uw verbonden apparaten tegelijk.

Beamforming: Moderne routers gebruiken beamforming om een Wi-Fi-signaal naar een apparaat te richten. Voor beamforming zouden routers een Wi-Fi-signaal in alle richtingen uitstralen. U kunt beamforming zien als een efficiënter, gericht Wi-Fi-signaal dat ook resulteert in een sterkere verbinding.

Bron: De Wifi Specialist

Scroll naar boven