BASISKENNIS INTERNET EN PROTOCOLLEN

In deze tijd is alles gedigitaliseerd. Technologie heeft ons leven zoveel eenvoudiger en sneller gemaakt, de basiskennis internet en protocollen is uiterst belangrijk. De grootste bijdrage daaraan is de ontwikkeling van het internet. Zelfs vanuit het oogpunt van een IBPS, bank examen, is het bestuderen van de Basiskennis Internet en Protocollen belangrijk. Het belang van een goede onderhoud van je computer is ook van belang. Maar nu hebben we het over de basiskennis internet en protocollen dus laten we beginnen.

basiskennis internet

Wat is de basiskennis internet?

Wij associƫren internet altijd met het web. Maar in wezen is het internet gewoon een enorme netwerkinfrastructuur die miljoenen gebruikers en apparaten uit de hele wereld met elkaar verbindt. Het internet werkt als je een stabiel wifi netwerk thuis heb.

Het verbindt meer dan 190 landen van de wereld waardoor een vrije uitwisseling van gegevens en informatie met bliksemsnelle snelheid mogelijk is.

Nu rijst de vraag hoe deze informatie op het internet stroomt. De basisfunctie van het internet is het verplaatsen van computergegevens van de ene plaats naar de andere.

Dit gebeurt omdat het internet gedecentraliseerd is, d.w.z. niet onder enige controle staat. Elke computer of apparaat is een onafhankelijke host en de informatie gaat gewoon van de ene host naar de andere via het internet.

Belangrijke termen over internet

WWW: World Wide Web. Dit is wat we het web noemen. Het is een verzameling informatie, gegevens, video’s, foto’s, multimedia enz. op het internet. Het is allemaal met elkaar verbonden via het world wide web.

URL: Staat voor Universal Resource Locator. Dit is de link die de gebruiker verbindt met de remote locator op het world wide web. Het is in feite een link naar een website, die wordt geopend wanneer u op de URL klikt.

Host: Elke computer of apparaat dat wordt gebruikt om de gegevens over te dragen.

IP-adres: IP-adres is een unieke code voor elke computer of apparaat dat verbinding maakt met het internet. Het zijn vier getallen tussen 0 en 255, gescheiden door een punt. Voorbeeld 23.187.09.65

Wat zijn internetprotocollen?

Het internet is een enorme netwerkinfrastructuur. Er moeten dus regels zijn die een dergelijk netwerk reguleren. Internetprotocollen zijn dus een geheel van regels en protocollen die het formaat van de gegevens die via het internet worden verzonden, definiƫren en regelen. Het is de methode waarmee de gegevens van de ene host naar de andere worden verzonden.

Wanneer men gegevens over het internet verstuurt, worden deze gegevens opgedeeld in kleinere pakketten. Elk pakket bevat het IP-adres van de zender en de ontvanger.

Deze pakketten gaan eerst naar de gateway-computer die het bestemmingsadres leest en doorstuurt naar de volgende gateway. De volgende gateway doet hetzelfde totdat het pakket uiteindelijk zijn bestemmingsadres bereikt.

basiskennis internet

Belangrijke soorten internetprotocollen:

TCP: Transmission Control Protocol. Dit is het protocol voor communicatie over een netwerk. De gegevens worden opgesplitst in kleinere pakketten, herkenbaar aan hun IP-adres.

FTP: File Transfer Protocol. Wordt gebruikt voor de overdracht van bestanden via het internet. Hieronder vallen ook tekst- en multimediabestanden. Het is sneller dan de andere methoden.

HTTP: Hypertext Transfer Protocol. Het volgt het client en server model. Het vergemakkelijkt de verbinding tussen web client en webserver.

Wil je goed stabiele wifi thuis Wifi specialist: https://dewifispecialist.nl/

Scroll naar boven