De meest voorkomende problemen op je laptop

Trage laptop

Mijn laptop is traag

Duurt het heel lang voordat je laptop opgestart is? En gaat het openen van de programma’s ook langzaam? Schoon eerst je laptop eens op. Dit doe je door de softwareprogramma’s te verwijderen die je niet meer gebruikt. Zo creëer je weer meer ruimte op je harde schijf.

Check ook welke programma’s allemaal opstarten als je de laptop aanzet. Zijn het er veel, dan maakt dit het opstarten onnodig traag. Bij instellingen kun je selecteren welke programma’s wel en niet mee opstarten. Zie hieronder hoe dat werkt bij jouw bestuderingsprogramma

Mijn toetsenbord werkt niet

Controleer eerst of er lampjes branden op je toetsenbord (als jouw toetsenbord die heeft). Is dit niet het geval, druk dan op de toets Caps Lock. Gaat er dan wel een lampje branden? Als er nu ook geen lampje gaat branden – of jouw toetsenbord heeft geen lampjes – ga dan naar de instellingen om de stuurprogramma’s bij te werken. Krijg je hiermee niet je toetsenbord aan de praat, dan is er waarschijnlijk een hardware probleem. Hiervoor kun je het beste een expert inschakelen.

Is er vocht op je toetsenbord gekomen? Ook dit kan ervoor zorgen dat hij het niet meer doet. In het ergste geval kan de vocht zelfs bij je moederbord komen, waardoor ook die beschadigd is geraakt.

Beeldscherm

Mijn beeldscherm doet het niet meer

Heb je je laptop opgestart, maar blijft je beeldscherm op zwart of hoor je piepjes tijdens opstarten? Of zie je alleen maar vlekken en strepen? Dan kan het zijn dat de videokaart van je laptop defect is. Om te kijken of je videokaart eventueel defect is, dan kun je een extern scherm aansluiten. Geeft het externe scherm wel beeld dan ligt het aan de laptop. Het kan ook zijn dat de connector van het scherm los zit of stuk is.

Mijn laptop laad niet meer op

Als je laptop niet meer goed oplaadt, kan dit liggen aan de oplader of de accu. Om dit te checken, verwijder je eerst de accu. Doet je laptop het nu wel, dan is de accu het probleem.

Wat er ook aan de hand kan zijn, is dat de voedingsconnector op het moederbord beschadigd is geraakt. Bijvoorbeeld doordat je over de oplaadkabel bent gestruikeld.

Tot slot kan een kabelbreuk ook de oorzaak zijn van oplaadproblemen. Test dit door je oplaadkabel heen en weer te bewegen. Maak je laptop dan wel connectie, dan is de voeding inderdaad het probleem. Om dit echt vast te stellen, kun je het beste even een andere oplader aansluiten.

oplader
Scroll naar boven