Phishing Email uit naam van Intrum Justitia.

Trap er niet in en open de bijlage in de email nooit!

Onlangs hebben wij onderstaande phishing email ontvangen welke afkomstig zou zijn van Intrum Justitia. Wij zouden een openstaande vordering van €93,50  hebben bij TansIP. Bij de email zat een bijlage (factuur 9672058.zip) In de email stond dat wij al herhaaldelijk waren verzocht dit openstaande bedrag te voldoen. Niets is minder waar! Gelukkig zijn wij niet van gisteren en hebben wij best wel een beetje verstand van computerzaken. wij zagen al heel snel dat dit een z.g. phishing email betrof.

phishing email van Intrum Justitia

Afbeelding phishing email uit naam van Intrum Justitia

Hoe herken je eenvoudig een Phishing email?

Wanneer je goed naar deze phishing email kijkt vallen er meteen aan aantal zaken op.

  • Ten eerste de bijlage. De bijlage zou een factuur moeten zijn. een factuur zal nooit en te nimmer als “ZIP document” als bijlage worden verzonden! Een bijlage is altijd een “PDF document” of een “Word document”. Wanneer je een ZIP document opent dan worden er meteen allerlei zeer onveilige bestanden op uw computer geïnstalleerd. En deze bestanden zorgen er weer voor dat er allerlei gegevens van uw computer worden verzonden naar de computer van degene die u de phishing email heeft verstuurd. Dat kunnen bijvoorbeeld uw persoonlijke gegevens zijn. Of nog erger uw inlogcodes van bijvoorbeeld internetbankieren. Op deze manier plunderen ze zo uw bankrekening leeg.
  • Ten tweede viel het ons op dat er een telefoonnummer stond vermeld in de phishing email. Mocht u al een onderbuik gevoel hebben van deze mail dan denkt u waarschijnlijk laat ik dit telefoonnummer bellen en vragen of het wel klopt dat ik deze email heb ontvangen.  Nou u raad het al…wanneer u dat telefoonnummer gaat bellen krijgt u zeker geen Intrum Justitia aan de lijn maar een oplichter die met een veel overtuiging en overredingskracht zal proberen u ervan te overtuigen dat het wel degelijk klopt en dat u dat bedrag moet overmaken. Wanner u dat niet zult doen zullen zij u allerlei angst scenario’s voorhouden om u toch te laten betalen.
  • Ten derde viel ons de spelfouten op. Lees een mail die u niet vertrouwd aandachtig door. Wanneer het een phishing email betreft zult u  waarschijnlijk al snel 1 of meer spelfouten tegenkomen. En neem van ons aan dat een gerenommeerd bedrijf geen mail met spelfouten zal versturen.

Een phishing email ontvangen, En nu?

U heeft een phishing email ontvangen dus wees op uw hoede met wat u doet.

U kunt een aantal dingen doen. Zo kunt u gewoon de email verwijderen. U kunt ook de email markeren als SPAM in uw emailprogramma. Wanneer u dat doet zult u dit soort email van deze afzender gewoon blijven ontvangen. Maar deze email zal dan in het voortaan automatisch in uw spambox verdwijnen. Wij kunnen dit handig en snel voor u oplossen. Neem contact op…

Een phishing email altijd aanmelden als fraude

Het is zinvol om altijd een phishing email aan te melden als fraude

Op deze manier voorkomen we namelijk dan er minder slachtoffers zullen zijn dan wanneer we niets doen. er is een Landelijk Fraudebureau waar u een phishing mail kunt aanmelden. Klik hier om naar deze website te gaan.

Bent u slachtoffer geworden van phishing email en is er ongevraagd geld van uw bankrekening geschreven?

Ga dan naar de politie en doe altijd aangifte!

Wanneer er ongevraagd een bedrag van uw bankrekening is afgeschreven dan moet u altijd aangifte doen. Met deze aangifte neemt u contact op met uw bank. Samen met uw bank kunt u naar een oplossing zoeken.