Crash rapport IPhone en IPad.

Als je een iPhone en/of  iPad-gebruiker bent zou het zomaar eens kunnen dat je eerdaags een pop-up meldingen in je beeldscherm krijgt. In de pop-up leest u dat uw software is gecrasht en dat u de Apple Technical support moet bellen om uw IPhone of IPad te herstellen.

Oplichters hebben hun pijlen gericht op Safari, de standaard webbrowser voor iOS-apparaten. Zij proberen gebruikers zo ver te krijgen om de hulplijn te bellen. Het herstellen van de IPhone of IPad zou ongeveer €40,- tot €60,- moeten gaan kosten. Gebruikers in Engeland hebben ook melding gemaakt van het probleem. 

Tijdens het surfen met Safari, krijgen gebruikers een pop-up met de melding: ” Waarschuwing !! iOS Crash Report !! Door een applicatie van derden op het apparaat,  is iOS gecraht. Contact Support voor Immediate Fix.”  Andere gebruikers hebben een pop-up bericht ontvangen dat meldde: “Er is een probleem met de configuratie van uw iOS. Bel technische ondersteuning van Apple.” Sommige gebruikers zei dat de pop-up zorgde voor een bevroren activiteit op hun browser.  Ze krijgen één van een reeks nummers te bellen – met inbegrip van 0800 279 6211, 0800 652 4895 en 0800 310 1061 in Engeland.

Gebruikers van de Apple support forum zeiden dat toen zij één van de nummers belden, zij te horen kregen dat een derde partij app hun gegevens probeerde te stelen, en eiste credit card gegevens in om het probleem te verhelpen. Bel dit nummer dus niet want men zal proberen via listige kunstgrepen uw bankgegevens te achterhalen. De zwendel werd voor het eerst gemeld in de VS in november vorig jaar, maar wordt nog steeds gebruikt en zich heeft verspreid naar Engeland en nu ook Nederland.

 

Hoe kunt u de crash rapporten blokkeren.

Apple heeft gericht gebruikers een support pagina die uitlegt hoe het te repareren. Lees hier hoe u de pop-ups kunt voorkomen.

-Zet uw Iphone of IPad op “vliegtuigmodus”. Dat kan door met uw vinger te vegen vanaf de onderkant van het scherm en op het vliegtuig logo tikken.  Of ga naar Instellingen en schakelen Airplane Mode in.

-Verwijder uw Safari gegevens door te gaan naar Instellingen -> Safari -> Geschiedenis wissen en Website gegevens

Open Safari en exit Airplane Mode

-Om te voorkomen dat u nogmaals een crash pop-up ontvangt gaat u naar Instellingen -> Safari -> Blokkeer Pop-ups.

Met dit artikel hopen wij dat u in de toekomst voorzichtig bent en niet zomaar doet wat uw Iphone of Ipad zegt. Vertel aan iedereen en vooral oudere mensen dat zij hier niet in moeten trappen.